Dacă în alte veacuri preoţii nu primeau de la oameni decât mâncare şi cel mult haine, astăzi, fără bani mulţi rişti să nu ai parte de nicio slujbă fie ea la botez, căsătorie sau înmormântare. Preoţia este o meserie bănoasă, iar aşa-zisele taxe percepute de "slujitorii Domnului" nu ţin cont de criză, de statutul social sau de datoria morală pe care ei au o faţă de credincioşi.
Preoţii ortodocşi îţi spun cu nonşalanţă preţul pe care trebuie să-l plăteşti pentru a-l înmormânta pe cel drag. Dincolo de durere şi suferinţă, creştinul trebuie să scoată din buzunar peste 500 de lei pentru serviciile religioase prestate de preoţi. Evident, tarifele sau cum le spun preoţii "contribuţiile benevole" diferă totuşi de la biserică la biserică.
Citeşte şi:
Hoţii au profanat mormântul unui erou mort în Afganistan
Mafia pompelor funebre: medici de la Ambulanţă acuzaţi că vând cu 500 de lei mortul de pe targă
Teologia: credinţă sau şpagă. Cât costă o parohie în România
Student la Teologie: “Biserica nu este decât o industrie care încearcă să păstreze fraierii care cotizează”
Deşi pe site-ulAdministraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane se specifică gratuitatea slujbelor şi serviciilor religioase, reporterul “Adevărul” a fost nevoit să scoată din buzunar sute de lei pentru a duce la bun sfârşit o înmormântare: "Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane asigură la cerere, în mod gratuit, serviciile şi slujbele religioase aferente înhumărilor, deshumărilor şi reînhumărilor efectuate pe teritoriul cimitirelor administrate de către Administraţia Cimitirelor si Crematoriilor Umane."
De asemenea, contactat de reporterii "Adevărul", administratorul cimitirului Bellu ne-a asigurat că “În mod normal serviciile preotului nostru sunt gratuite, dacă dvs. consideraţi ca vreţi să îi daţi ceva după înmormântare, îi daţi ceva,