ISTORIE VIE. Dobran şi Davis au fost inamici în aer, în cel de-al Doilea Război Mondial. După 65 de ani, s-au întâlnit, ieri, ca prieteni.
Au văzut văzduhul la fel: când albastru şi tăcut, când agitat, muşcat de obuze şi rupt în două tabere de avioanele româneşti şi americane. Ion Dobran (91 de ani) şi Barrie Davis (86) s-au întâlnit de două ori în viaţă.
Prima oară s-a întâmplat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în 6 iunie 1944, când americanii bombardau teritoriul României. Atunci erau duşmani. Românul aproape l-a omorât pe american într-un conflict aerian. Ambii erau piloţi.
Ieri s-au întâlnit pentru a doua oară, faţă în faţă. Nu au mai fost între ei nici boturi de avion, nici văzduh, nici interesele opuse ale ţărilor în care s-au născut. Doar o prietenie consolidată prin scrisori. S-a întâmplat la Muzeul Aviaţiei, în prezenţa militarilor, a prietenilor românului şi a unei armate de jurnalişti.
Prietenia româno-americană, pe filieră poloneză
În sala Muzeului, Ion Dobran şi Barrie Davis stau la o distanţă apreciabilă. Românul nu îşi trădează nici vârsta, nici limba; americanului traduce totul un translator. Într-un prezent geros, vorbesc despre despre prietenia lor aparent imposibilă.
„Totul a început acum ani, când un polonez mi-a cerut un autograf pentru o acţiune binefacere. I-a cerut un autograf şi lui Davis, care a văzut autograful meu. Aşa a luat el legătura cu mine”, îşi aminteşte românul. Apoi, au început să-şi scrie lungi scrisori în engleză, despre un trecut pe care mulţi nu ar mai vrea să-l dezgroape.
Petrolul discordiei
De fapt, totul a început cu mult timp înainte, în urmă cu 65 de România era de partea Axei Roma- Tokio şi, conform istoricului Pentelescu, era principalul alimentator cu petrol al maşinii de război nemţeşti.