Pasiunea tinerei este arheologia, prin care descifrează mesajele civilizaţiilor apuse. Chiar dacă în prezent nu lucrează într-un muzeu, e în continuare atrasă de istorie. Încă din liceu ştia că vrea să se înscrie la Facultatea de Istorie.
Încă din liceu ştia că vrea să se înscrie la Facultatea de Istorie. „De când eram copil am fost pasionată de documentarele ce aveau ca subiect piramidele, Grecia şi Roma antică, şi în general misterele lumii preistorice”, povesteşte Bianca. Pentru un arheolog, sentimentul unei descoperiri este ca şi locul întâi pentru un sportiv.
„Pe un sit arheologic vezi istoria desfăşurându-se în faţa ochilor, atingi artefacte pe care nu le-a mai atins nimeni de sute şi mii de ani. Un arheolog este primul şi singurul care vede ultima imagine din viaţa unei comunităţi”, explică Bianca cu pasiune despre meseria ei.
Bianca a participat la diverse şantiere arheologice, precum Scânteia, Hoiseşti, Ruginoasa, cunoscută pentru celebra cultură Cucuteni, care s-a remarcat prin ceramica pictată. De asemenea, nici şantierul de la Parţa, unde s-a descoperit sanctuarul preistoric din neolitic, nu îi este străin. „Parcul Arheologic Cucuteni, un proiect ce s-a desfăşurat în localitatea Cucuteni, din judeţul Iaşi, îmi este aproape de suflet. El a vizat reconstituirea unei aşezări preistorice cucuteniene”, spune Bianca. „Deşi despre noi se spune că trăim în trecut, eu spun mai de grabă că suntem cei care aducem trecutul în prezent”, subliniază tânăra.
S-a reprofilat pe administraţie
„Pentru mine orice lucru nou este o provocare. Sunt o fire care nu spune nu unei provocări, oricât de greu ar fi drumul până la reuşită. M-am îndrăgostit pe un şatier arheologic de actualul meu soţ şi am hotărât să părăsesc Moldova şi să vin la Reşiţa, alături de el”, spune Bianca. „Aici am reuşit să mă angajez la Primărie, la Compart