Dacă ai acum mai multe rate la bănci, care îţi împovărează bugetul de familie, le poţi strânge pe toate într-una singură. Care este însă preţul plătit? Soţii Peneş din Bucureşti au obţinut un credit nou, mai mare şi pe o perioadă mai lungă de timp, prin care au stins cele şapte credite vechi. Dar cu un cost: ipotecarea locuinţei.
Anul trecut au apărut elemente care au îngreunat situaţia multor familii de români cu rate la bănci: au crescut dobânzile la creditele în lei, leul s-a depreciat în raport cu euro, iar coşul zilnic a devenit mai scump. Din veniturile lunare de 4.500 de lei, ale celor doi soţi, ratele cumulate depăşeau 2.000 de lei (cam 500 de euro), pentru credite de 20.000 de euro.
Soluţia pe care GE Money le-a oferit-o a fost aceea de a aduna cele şapte datorii într‑una singură, cu o rată lunară de 400 de euro. Preţul creditului însă, dincolo de comisionul de acordare (2,5% din suma obţinută), este destul de costisitor, financiar şi psihic chiar: o perioadă mare de îndatorare (17 ani) şi o ipotecă pe casa în care locuiesc.
Deşi perspectiva nu este tocmai încurajatoare pentru un asemenea pas, Ana şi George Peneş au optat până la urmă pentru varianta consolidării datoriilor şi au luat un credit de 37.000 de euro, pe 17 ani. Au stins astfel vechile împrumuturi, care se întindeau pe şapte ani, şi au mai rămas şi cu 15.000 de euro în cont.
Opţiune costisitoare
„Efortul financiar lunar din prezent se diminuează, chiar dacă se întinde pe o perioadă mai mare de timp, iar proprietatea pe care o deţine clientul lucrează pentru el", explică Adrian Faur, manager al Diviziei Dezvoltare Produse la GE Money România.
Clientul a avut de ales între două variante: o rată lunară greu de dus acum, care va stinge datoria totală într-un timp scurt sau mediu (5-7 ani) şi o datorie lunară mai mică, întinsă pe o perioadă mai mare, cu o sumă