Drumul Chişinăului spre Occident este presărat cu multe obstacole, fiind pândit de pericolul unor noi tensiuni politice. Pentru a duce la bun sfârşit procesul de reforme, coaliţia de centru-dreapta are nevoie de multă abilitate deoarece se mişcă pe un câmp minat.
VEZI AICI IMAGINI VIDEO DE LA ÎNTÂLNIREA LUI VLAD FILAT CU HILLARY CLINTON
Autorităţile proocidentale de la Chişinău au declanşat un amplu proces de democratizare a ţării. Acesta vizează în principal: reforma constituţională, anchetarea evenimentelor violente din aprilie 2009, studierea şi condamnarea prejudiciilor aduse statului de regimul comunist şi repunerea în drepturi a limbii române.
Mai citeşte şi:
EXCLUSIV Dan Dungaciu: "Simbolul românesc trebuia deturnat. Bătălia lui Voronin a fost cu simbolurile"
Fiecare dintre temele de mai sus ar putea constitui tot atâtea capcane, ce ar putea acutiza din nou situaţia politică din Republica Moldova, dacă nu sunt gestionate cu pricepere.
Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a emis un decret prezidenţial privind constituirea comisiei pentru studierea regimului comunist totalitar din ţară. În document se menţionează că tânăra generaţie trebuie să cunoască „esenţa totalitarismului pentru a nu admite instaurarea unor asemenea regimuri în viitor".
Comisia este formată din 30 de membri, majoritatea doctori în istorie, preşedinte fiind istoricul Gheorghe Cojocaru. Aceasta urmează să studieze documentele şi materialele privind activitatea principalelor instituţii implicate în instaurarea şi menţinerea regimului comunist totalitar, prin prisma respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.
Reacţiile la această iniţiativă nu au întârziat să apară. Reprezentanţii Partidului Comuniştilor, aflat în opoziţie, au declarat că acest decret este îndreptat împotriva formaţiunii lor