Datorită creşterii speranţei de viaţă, dar şi a oportunităţilor profesionale, bărbaţii rămân la fel de eficienţi după ce trec de 40 de ani. Bărbaţii din generaţiile anterioare îşi schimbau nevasta şi maşina cu noi „modele“ odată ce ajungeau la vârsta a doua. Cei de azi vânează noi cariere şi sunt gata să fie tătici.
Mai multă încredere în ceea ce rezervă viitorul şi cel puţin la fel de multă eficienţă la 50 de ani faţă de cât aveau la 30 de ani. În asta constau diferenţele dintre bărbaţii generaţiei de vârsta a doua de azi şi cei care au experimentat această perioadă ceva mai devreme, scriu jurnaliştii de la cotidianul britanic „The Telegraph".
Mitul crizei specifice vârstei a doua, aşa cum a fost el prezentat în filmele de la Hollywood precum „Lost in Translation" (2003), în care Bill Murray joacă rolul unui soţ apatic ispitit de o femeie mai tânără, a fost desfiinţat de Carlo Strenger, un psihanalist, profesor asociat al Universităţii din Tel Aviv,
Israel. Într-o lucrare publicată în revista „Harvard Business Review", Strenger argumentează că, deşi la vârsta a doua o anumită schimbare este inevitabilă, despărţirile traumatice devin din ce în ce mai rare.
Concluzia psihanalistului survine în urma unor interviuri pe care le-a realizat cu angajaţi din sectorul financiar cu vârste cuprinse între 40 şi 60 de ani. Discuţiile pe care le-a purtat cu aceştia l-au convins că bărbaţii de vârsta a doua de azi sunt mai puţin arţăgoşi, mai puţin grăbiţi şi mai puţin axaţi pe autocritică decât cei din generaţiile anterioare.
Crizele tinereţii îi ajută să fie mai echilibraţi
„Până când ajung la vârsta a doua, majoritatea directorilor de companii experimentează deja crize prelungite din cauza drumului impus de ascensiunea în carieră. La momentul respectiv, aceste crize li se par de nedepăşit, dar tocmai datorită lor ajung să fie mai puternici dec