Afecţiunea apare frecvent la persoane cu vârste între 15 şi 25 de ani, mai ales la femei. Din cauza lipsei alimentaţiei corespunzătoare, femeile pot prezenta complicaţii care le pun în pericol starea de sănătate. Uneori, inaniţia duce chiar la deces.
O persoană care suferă de anorexie are o greutate cu 15 la sută mai mică decât cea recomandată pentru vârsta sa, din cauza faptului că refuză să se alimenteze corespunzător.
„Anorexia este o afecţiune psihică profundă şi complexă, care se manifestă prin refuzul alimentării. Persoana în cauză nu mănâncă fie pentru că nu simte senzaţia de foame, fie pentru că vrea sa slăbească, considerându-se grasă, diformă, dizgraţioasă, fiindu-i afectată toată imaginea corporală. Există mereu fantasma că, fiind mai slabă, va deveni mai atrăgătoare, mai productivă din punct de vedere intelectual.
Ca în toate adicţiile (dependenţele), persoana devine preocupată exclusiv de aspectul fizic. Calculează încontinuu ce a mâncat, regretă că a mâncat, numără calorii, caută sau concepe noi regimuri de slăbire, nu se poate ocupa de altceva, îşi reduce interacţiunile cu ceilalţi, evită mesele în familie, se retrage din ce în ce mai mult", afirmă psihologul Anca Munteanu de la Centrul pentru Psihologie de Acţiune şi Psihoterapie din Bucureşti.
Traumele, factori declanşatori
Pubertatea, problemele familiale, divorţul sau schimbarea locului de muncă pot determina apariţia anorexiei nervoase.
„Schimbările care au caracter mai mult sau mai puţin traumatic pot declanşa, evidenţia o suferinţă, o lipsă care era până atunci latentă. Şi examenele, efortul intelectual intens pot determina anorexie, pentru că ele se asociază mult cu vârsta la care debutează manifestările, şi anume adolescenţa", afirmă psihologul Anca Munteanu.
Familia, de un real ajutor
Familiile persoanelor care suferă de anorexie sunt direct impl