Disponibilizările care îi ameninţă pe profesori, dar şi salariile mici, i-au determinat pe mulţi dintre ei să se reprofileze. Bucureşteanca Diana Tătaru a renunţat la catedră în urmă cu trei ani şi s-a îndreptat spre vânzări.
În decembrie anul trecut şi-a deschis o afacere online prin care oferă „meditaţii“ la matematică pe internet. Şi-a făcut un site (www.profesordematematică.ro) şi a stabilit acolo regulile jocului: tarife şi condiţii. Cea mai ieftină „şedinţă de meditaţii” costă la Diana Tătaru 10 lei, pentru 5-10 probleme, cu răspuns în 24 de ore, iar cea mai scumpă 60 de lei, pentru 25-30 de exerciţii, cu răspuns în 48 de ore. Zilnic, îşi alocă 3-4 ore pentru această activitate, timp în care rezolvă temele a cel mult 10 clienţi.
Citiţi şi: Şcoală pe Internet
„Elevii îmi trimit exerciţiile şi problemele pe mail, asta după ce părinţii m-au contactat şi au virat în cont sumele aferente numărului de exerciţii de rezolvat. În 24 sau 48 de ore, au rezolvările şi explicaţiile aferente, tot pe email“ , spune profesoara, în vârstă de 35 de ani.
Şase ani de învăţământ
A predat matematică şase ani la o şcoală din Bucureşti, unde câştiga câteva milioane de lei vechi, salariul unui profesor debutant la vremea aceea. „M-am hotărât să plec după ce mi-am dat definitivatul şi am constatat că mi s-a mărit salariul doar cu 50 de mii de lei vechi. Acum câştig de două-trei ori mai mult decât în învăţământ şi nu m-aş întoarce decât dacă s-ar schimba condiţiile. Dar nu văd să se întâmple asta prea curând“, mărturiseşte Diana Tătaru.
Ideea meditaţiilor online i-a dat-o copilul unei cunoştinţe din alt oraş pe care l-a meditat la un moment dat, iar după un timp începuse să-i trimită temele prin email. „În ţări ca Japonia, Statele Unite ale Americii sau China ştiu că aceasta este o practică obişnuită. Eu nu mă adresez olimpicilor