Pentru fiecare ciută sau mistreţ împuşcat în România, străinii cotizează la bugetul de stat. Suma strânsă depăşeşte orice aşteptări, explicaţia fiind că, în afara României, prin Europa n-a mai rămas nimic de vânat. Sursa: Adi PîclișanSursa: Libertatea
1 /.
Un sejur în România pentru un vânător străin începe de la 1.000 de euro. Taxa include cazarea şi tariful de vânătoare, iar trofeele se plătesc la bucată, în funcţie de valoarea lor. Puşcaşii din străinătate preferă România din două motive: este ţara în care mai este permisă vânarea unor specii protejate, iar trofeele pot trece graniţa, fără niciun fel de problemă.
În 2008, aproape 6.500 de vânători străini au tras cu puşca după animale în cele şase milioane de hectare ale parcului cinegetic românesc, iar anul trecut au fost ceva mai puţini, vreo 5.600.
Trei italieni veniţi să împuşte în România au povestit că preţurile sunt un pic mai mici decât la ei acasă, dar nu sunt un motiv pentru care au ales să vină aici. De cele mai multe ori, i-au atras peisajele „sălbatice” româneşti, dar şi faptul că cineva se ocupă cap-coadă de partidă, ei doar trag cu puşca.
Preţuri mari la cazare
Cele mai multe spaţii de cazare, cabane şi cantoane, aparţin Romsilva.
În patrimoniul regiei sunt 572 de fonduri de vânătoare.
Preţul pentru o noapte costă cam cât o cameră la un hotel de trei stele: 80 de euro, dar include şi trei mese pe zi. Preţul scade dacă duşurile şi toaletele se împart la mai mulţi locatari ai cabanei. În cazul străinilor, orice devine taxabil.
Tarifele, diferite de la o instituţie la alta
Romsilva percepe aceleaşi preţuri pentru puşcaşii străini, cât şi pentru cei aproximativ 60.000 de vânători români. Numai Asociaţia vânătorilor şi pescarilor sportivi are costuri mai ridicate pentru cei din afara ţării. Motive