Societatea care distribuire apă în municipiul Slobozia, oraşul şi staţiunea Amara, plus alte patru comune a rămas fără autorizaţie sanitară pentru sursa de apă subterană.
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a luat decizia de ridicare a autorizaţiei, însă reprezentanţii firmei Urban Slobozia contestă decizia şi distribuie în continuare apă, dar au anunţat consumatorii că apa este menajeră.
Doar jumătate de an a avut autorizaţie sursa de apă subterană pentru care bugetul local a cheltuit 13,5 milioane de lei, bani obţinuţi dintr-un împrumut bancar. DSP a anulat vineri autorizaţia invocând încălcări repetate ale normelor de igienă, depăşiri ale indicilor de potabilitate la mai mulţi consumatori casnici şi publici şi nerespectarea condiţiilor din programul de conformare prin care zona de protecţie sanitară din jurul puţurilor trebuia extinsă.
„Apa furnizată la consumatori de către Urban Slobozia, neîncadrându-se în toţi parametrii de potabilitate impuşi de lege, nu este potabilă”, este concluzia specialiştilor, care atrag atenţia că apa de la robinete poate fi folosită doar pentru nevoile gospodăreşti curente.
Un primar cu DNA-ul pe urme
„Decizia DSP este una excesivă. Asigur populaţia că societatea va continua să furnizeze apă potabilizată până la obţinerea avizului. Deja am solicitat o ordonanţă prezidenţială pentru anularea deciziei de retragere a autorizaţiei“, a anunţat Valentin Cilibeanu, directorul Urban Slobozia.
Şi primarul Gabi Ionaşcu a reacţionat rapid: „Multe oraşe se confruntă cu probleme de exploatare a apei din surse subterane“, a declarat primarul. El este cercetat de Direcția Națională Anticorupție pentru modul în care a cheltuit banii în realizarea a 20 de puţuri de mare adâncime ce aduc la suprafaţă apă cu depăşiri la indicii de potabilitate amoniu.