Sunt doar 116 locuri de muncă vacante în Piteşti, aşa că majoriattea celor care caută un job acceptă „înţelegeri” cu patronii ca să poată duce un ban acasă.
Munca la negru ia amploare în Argeş. În judeţ sunt aproape 26.000 de şomeri, conform ultimelor date statistice întocmite de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă, în timp de pe Piteşti sunt doar 116 locuri de muncă vacante. În căutarea unui loc de muncă, oamenii stau zilnic la cozi la AJOFM Argeş şi, disperaţi pentru că nu au ce să pună pe masă, tot mai mulţi acceptă să muncească la negru, pe câţiva bănuţi. Astfel, aproape jumătate din firmele verificate de inspectorii ITM Argeş săptămâna trecută nu aveau contracte de muncă semnate cu angajaţii. „ Ultimul control l-am efectuat pe 15 ianuarie. Am verificat în special firmele care desfăşoară activităţi în domeniul comerţului. Din cei 29 de angajatori controlaţi, 12 au fost sancţionaţi pentru munca la negru”,, precizează Iulian Nicoale, directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă Argeş.
„Nu avem ce face, muncim ca scalvii pe plantaţie!”
În total, au fost descoperite 14 persoane care lucram fără forme legale de muncă, iar amenzile aplicate într-o zi însumează 63.000 de lei. Record, spun spun şefi de la ITM, care au decis să înmulţească controalele. „Fenomenul a crescut în procente cam cu 30%, faţă de anul trecut. Este alarmant. Niciodată nu am dat amenzi aşa de mari într-o singură zi. De acum încolo, o dată pe săptămână vom merge în control. Nu se mai poate aşa”, subliniază directorul Iulian Nicoale. Cei care sunt în căutare unui loc de muncă acceptă tacit condiţiile patronului speriaţi de grija zilei de mâine. Nici nu au curajul să întrebe de carte de muncă la interviu. „Suntem obligaţi să muncim ca scalvii pe plantaţie. Când am mers la interviu pentru angajare, nici măcar nu am întrebat dacă îmi face contract de muncă. M-am