Unitatea medicală care nu a fost modernizată niciodată se va transforma, pentru următorii trei ani, în şantier. Odată cu finalizarea lucrărilor, costurile de întreţinere a spitalului vor fi reduse cu 40%.
Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş" din Baia Mare va intra luna viitoare într-un amplu proces de reabilitare. Licitaţia care desemnează executantul lucrărilor a fost programată azi, dar rezultatul nu a fost comunicat până la închiderea ediţiei. Singurul ofertant a fost consorţiul format din compania austriacă VAMED Standortentwicklung und Engineering GmbH & CO KG şi Amisa SA.
„Timp de trei ani va fi şantier la spital, dar merită, pentru că la final condiţiile vor fi mult mai bune", a explicat Călin Pop, managerul Spitalului Judeţean. „Din anul 1971, de când a fost dat în folosinţă, nu s-au realizat niciodată lucrări de modernizare şi reabilitare la spital", a mai spus acesta.
Lucrări finanţate de Uniunea Europeană
Valoarea totală a lucrărilor de modernizare şi reabilitare a unităţii este de 70.145.860 de lei (aproximativ 17.000.000 de euro), la care se adaugă TVA. 85% din sumă provine din fonduri europene, Guvernul contribuie cu 13% din sumă, iar Consiliul Judeţean Maramureş, cu 2%, respectiv 1.204.938 de lei. „Pentru Regiunea Nord-Vest au fost alocate 21 milioane de euro pe domeniul de intervenţie 3.1 (Reabilitarea, modernizarea şi echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate - n. red.), din care aproape 17 milioane vin la spitalul din Baia Mare", a explicat Dan Cocoşilă, directorul executiv al Direcţiei de Dezvoltare Regională din cadrul Consiliului Judeţean Maramureş.
Facturile vor scădea semnificativ
Spitalul Judeţean de Urgenţă din Baia Mare este singura unitate spitalicească de acest gen din judeţ, are 48 de secţii şi 1.022 de paturi, fiind construit pe o suprafaţă de 23.160