Reprezentantii principalilor parteneri de afaceri ai Romaniei - Franta si Germania - arata ca Bucurestiul nu se poate baza, in acest an, pe noi investitii din aceste tari. Ambasadorii Frantei si Germaniei, Henri Paul si Andreas von Mettenheim, afirma ca nu exista nici perspective de extindere a afacerilor investitorilor deja prezenti in Romania. Cei doi diplomati au sarbatorit impreuna la Brasov la finele saptamanii Ziua franco-germana, zi instituita in urma cu cativa ani pentru a demonstra soliditatea relatiilor dintre Paris si Berlin. Investitiile straine directe in Romania au scazut cu 54,4% in 2009, la 6,1 miliarde de dolari, fata de anul precedent, o cadere aproape dubla comparativ cu declinul de 29,2% consemnat la nivelul UE. Cei doi ambasadori spun ca 2010 nu va aduce schimbari majore si ca investitorii sunt reticenti din cauza crizei, dar si nemultumiti de conditiile oferite pentru extinderea afacerilor. In viitor, investitorii vor fi mult mai pretentiosi, iar statele vor fi obligate sa acorde mai multe facilitati, daca vor banii acestora, afirma ei.
"Investitorii straini vor fi din ce in ce mai severi dupa trecerea crizei. Vor cere garantii de stat atunci cand decid sa investeasca, vor pretinde un cadru economic avantajos, o legislatie predictibila si foarte prietenoasa. Va fi mult mai greu de acum inainte pentru un stat, deci si pentru Romania, sa atraga investitii straine, daca nu este pregatita pentru un astfel de scenariu", spune ambasadorul Frantei la Bucuresti, Henri Paul.
Potrivit acestuia, criza financiara si economica a modificat profund comportamentul consumatorului si a investitorului si nimic din ceea ce cunosteam inainte nu va mai fi.
"Nimic nu va mai fi ca inainte, orice am spune. Vom reevalua tot ce am cunoscut pana acum, de la rolul statului in mersul economiei la comportamentul consumatorului. Vom consuma mai putin