JURNAL DINTR-O ŢARĂ ÎN PRAG DE FALIMENT. Sistem bugetar stufos, evaziune fiscală ridicată, o reţetă pe care o urmăm şi noi, deşi pe greci i-a făcut „datori vânduţi. Sursa: Codrin Prisecaru
Soluţiile sunt puţine şi dureroase, într- o ţară care a amânat, nepermis de mult, reforma modului în care şi-a gestionat viaţa socială şi politică.
Anamneza simptomelor pe care le prezintă Grecia dezvăluie câteva asemănări izbitoare cu fişa altui pacient balcanic internat pentru naivitate fiscală şi ineficienţă birocratică: România.
“Evenimentul zilei” demarează astăzi un serial-diagnostic despre cauzele şi efectele crizei elene. O criză a cărei desfăşurare şi gestionare pot preda Bucureştiului lecţia supravieţuirii.
Cu un sistem bugetar stufos, evaziune fiscală ridicată la rang de lege şi consumism fără măsură, Grecia pare să fi găsit calea către faliment. O reţetă pe care o urmează îndeaproape şi România, chiar dacă cifrele de la noi nu sunt, în prezent, atât de îngrijorătoare.
Avem un deficit bugetar de circa 8% din PIB şi o datorie externă de câteva zeci de miliarde de euro, dar salariile plătite din banii FMI modifică aceste cifre pe zi ce trece. Grecii ar putea fi, în acest sens, un exemplu puternic pentru noi, arătând ce înseamnă cheltuirea necontrolată a banilor împrumutaţi.
Guvernul de la Atena trebuie să gestioneze acum o datorie de peste 317 miliarde de euro, un deficit bugetar de 12,7% şi o cotă a şomajurul de peste 20%, o cifră dureroasă care aşteaptă cu disperare dezgheţarea sezonului turistic.
Un stat „foarte tolerant”
Grecia trăieşte periculos, într-un amestec special de tradiţie istorică, autarhie, ignoranţă şi consumism. Toate la un loc explică de ce s-a ajuns în punctul în care fermierii greci blochează de aproape două săptămâni punctele de graniţă din nordul