Proiectul de reorganizare a sistemului energetic prin regruparea celor mai importanti producatori in doua companii-gigant ar putea fi aprobat in cursul zilei de azi de Guvern, dupa ce proiectul a primit saptamana trecuta avizul favorabil din partea Consiliului Suprem de Aparare al Tarii (CSAT).
"Documentul care infiinteaza cele doua companii, discutat si in sedinta CSAT, este finalizat si poate fi aprobat luni de Guvern", au declarat surse citate de Mediafax. Acest proiect privind gruparea celor mai importanti producatori de energie, printre care se numara Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau mai multe termocentrale, in doua companii este destul de controversat.
Daca unii specialisti cred ca aceasta restruturare este "ultimul tren" pe care sistemul energetic il mai poate prinde, fiind una dintre putinele masuri care pot da drumul la investitii noi in ceea ce priveste productia de energie, altii sunt de parere ca cei doi giganti nu vor face altceva decat sa mute fondurile din partile profitabile, cum ar fi Hidroelectrica, spre cele cu pierderi, cum ar fi termocentralele.
Potrivit ultimei forme a proiectului semnata de toti ministrii implicati, inclusiv de ministrul justitiei, prima companie nationala, denumita Electra, va avea in structura complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova cu sucursalele sale, Nuclearelectrica, sucursalele Hidroelectrica din Ramnicu Valcea, Sibiu si Targu Jiu, filiala Hidroserv din cadrul Hidroelectrica si SNLO. In urma proceselor de divizare si fuziune, Hidroelectrica isi inceteaza existenta.
A doua companie nationala, denumita Energetica, va fi infiintata prin fuziunea filialelor Electrocentrale Deva si Electrocentrale Bucuresti din cadrul Termoelectrica si va avea in structura sucursala Paroseni si Termoserv Paroseni din Termoelectrica, filialele Hidroelectrica din Bistrita, Buzau, Cluj, Curtea de Arges,