Mâine, 26 ianuarie, Complexul Muzeal "Iulian Antonescu" organizează la ora 13.00 vernisajul expoziției "România în umbra roșie". Bunurile de patrimoniu și fotografiile documentare expuse vor putea fi admirate până la sfârșitul lunii aprilie.
Băcăuanii sunt invitați mâine să participe la vernisajul unei expoziții care își propune să pună în lumină bunuri de patrimoniu din epoca comunistă.
Astfel, vizitatorii vor putea admira de la fotografii documentare până la cărți, reviste, certificate de asigurare, cartele alimentare și diplome școlare din această perioadă.
Nu vor lipsi nici insignele, decorațiile sau libretele de economii cu ştampila celor două stabilizări din 1947 şi 1952.
"Acestea provin din colecţii particulare din Braşov şi Bacău, dar şi din depozitele Bibliotecii Complexului Muzeal „Iulian Antonescu" sau arhiva Consiliului Judeţean şi se referă la câteva personalităţi şi evenimente cu impact deosebit în viaţa politică, economică, socială şi culturală a României de după al doilea război mondial", ne-a explicat Marius Iustina, purtător de cuvânt în cadrul muzeului.
Tematica expoziţiei surprinde câteva elemente ale evoluţiei puterii noi instalate la conducerea României după terminarea celui de-al doilea război mondial, atât cu evidenţierea implicării acesteia în viaţa de zi cu zi a populaţiei de pe teritoriul carpato-danubiano-pontic, dar şi cu reliefarea elementelor de viaţă politică, economică, socială sau culturală specifice perioadei.
"Expoziţia are ca scop valorificarea expoziţională a bunurilor culturale cu valoare de patrimoniu naţional, deţinute de instituţiile noastre sau de instituţiile partenere precum şi de colecţionarii particulari", a mai completat Marius Iustina.
În cadrul vernisajului va fi proiectat interviul realizat cu colecţionarul braşovean Vasile Roman despre „perioada roşie", iar profe