În conformitate cu Legea 346/2007 privind măsurile pentru asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. a solicitat Comisiei verificarea întrunirii condiţiilor pentru declararea situaţiei de urgenţă în urma dificultăţilor semnalate la alimentarea cu gaze a consumatorilor, potrivit unui comunicat al ministerului.
Ministerul Economiei a declarat azi situaţie de urgenţă din cauza temperaturilor scăzute. Comisia de coordonare pentru asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale a luat această măsură pentru a permite asigurarea de gaze, căldură şi apă caldă prioritar către populaţie, grădiniţe, şcoli, spitale.
O parte a producătorilor de îngrăşăminte - care folosesc gazele naturale drept combustibil la fabricarea mărfurilor - a fost deconectată de la furnizarea de gaze încă de săptămâna trecută. Astfel, Amonil Slobozia şi Azomureş Târgu Mureş nu mai primesc gaze din partea Transgaz, compania din urmă anunţând că se furnizează o cantitate numai cât să ţină instalaţiile "la cald".
Combinatele chimice, în principal, dar şi marii consumatori din industria siderurgică, precum ArcelorMittal Galaţi, au statutul de consumatori întreruptibili, adică pot fi deconetaţi în situaţii de urgenţă. Centralele electro-termice (CET) din marile oraşe vor primi şi păcură pentru a asigura căldură în locuinţe.
Criza gazelor de anul trecut au determinat anul trecut declanşarea unui imens scandal mediatic deoarece situaţia de urgenţă a fost menţinută o bună bucată de vreme şi după ce importurile au revenit la normal. Partidul Naţional Liberal a acuzat interese obscure în spatele acestei afaceri, numele furnizorului de păcură Glencore, aflat în sfera de influenţă a controversatului miliardar Mark Rich, fiind menţionat în câteva rânduri în dezbaterea publică ce a urmat.
În conformitate cu