Presa economică de astăzi scrie despre scăderea ratei la un apartament cu trei camere, modul în care s-ar putea agrava criza în 2010 sau estimările BERD pentru economia României. Printre alte subiecte, la Braşov încep lucrările la Ansamblul Coresi, iar producţia de oţel a României s-a înjumătăţit în 2009.
Rata la trei camere: de la 600 la 350 de euro în doi ani. Rata lunară la creditul pentru achiziţia unui apartament cu trei camere în Bucureşti a scăzut de la circa 600 de euro la 350 de euro în mai puţin de doi ani, pe fondul scăderii cu aproape 50% a preţului la locuinţe şi a dobânzilor mai mici prin programul "Prima casă", reiese dintr-o analiză ZF. Dacă în luna martie 2008, când apartamentele vechi din Bucureşti au atins un nivel maxim de circa 2.060 de euro/mp, apartamentele cu trei camere din cartiere precum Drumul Taberei sau Titan costau 120.
Două rele majore care ar putea adânci criza în 2010. Creşterea preţurilor alimentare şi energetice sunt cele două rele economice de care participanţii la Forumul Economic Internaţional, ale cărui întâlniri se vor desfăşura, ca în fiecare an la Davos, se tem cel mai mult pentru 2010. Probabilitatea ambelor este în creştere, potrivit raportului Global Risks 2010 iar severitatea lor este la un nivel ridicat. Creşterea şi fluctuaţia preţurilor alimentare îi afectează pe consumatorii cu putere de cumpărare mică, din toate ţările lumii – cei în al căror coş de consum alimentele deţin un procent de peste 50%, anunţă Money.
BERD, mai optimistă decât Banca Mondială în privinţa economiei. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a revizuit în urcare estimarea privind creşterea economică a României în 2010, de la 1% la 1,3%, acesta fiind şi nivelul anticipat de Fondul Monetar Internaţional (FMI). Pentru 2011, BERD anticipează un avans de 2,3%. BERD estimează că România a înregistrat în ult