Dinu Săraru a stat ochi în ochi cu Nicolae Ceauşescu, 33 de minute, în vara lui 1977. Suficient pentru a-i surprinde conducătorului iubit delirul. „Grăbit, cu glasul hârâit, răguşit, cuvântul scurt, provocator, cu ochi care priveau sec”. Sursa: Marinela Raţă
Aşa îl descrie Săraru pe “Tovăraşul” în ziua audienţei, când romancierul a făcut pactul cu sistemul. “Un compromis pentru artă, de care nu mi-e ruşine”, spune fostul membru al Comitetului Central al PCR, blamat de 20 de ani. Dinu Săraru povesteşte, în detaliu, într-un interviu exclusiv evz.ro, despre cât de frică i-a fost când l-a cunoscut prima dată pe dictator.
Săraru povesteşte cum s-a enervat Ceauşescu, aflând că cenzorii trec peste capul lui, dar şi cum a dat comandă să se înfiinţeze Teatrul Foarte Mic în locul unui magazin.
evz.ro: Când l-aţi cunoscut pe Ceauşescu?
Dinu Săraru: Pe Ceauşescu l-am cunoscut, personal, într-o împrejurare dramatică pentru mine, la două zile după premiera filmului Clipa, inspirat de romanul meu Clipa, (apărut şi el după decembrie ’89, cu un studiu introductiv al lui Ion Cristoiu), iar filmul ar merita şi el să fie văzut azi, de generaţiile mai tinere care sunt înclinate, cu ajutoare propagandistice de rigoare – să creadă că am fost, douăzeci şi cinci de ani, doar un popor vegetal care a explodat ca mămăliga!
Aici discuţia rămâne deschisă, sper, pentru că nu se poate închide nici în cazul evenimentelor din ’89; nu toată lumea e convinsă că a fost doar explozia mămăligii cu emblema Revoluţiei revendicată de alţii! Premiera filmului, la Patria, asaltată de public, a fost un mare succes, cu aplauze interminabile, cu lumea cu ochi în lacrămi, cu felicitări de partid şi de stat, cu bravo, bravo, bravo!
Însă a doua zi, dimineaţa, era într-o joi, am fost chemat la Primul secretar al Capitalei, Gheorghe Pană, din conduce