Instanţa a dispus, la cererea Administraţiei Zonei Libere Galaţi, suspendarea HG 598/2009, privind permisele de zonă liberă. Suspendarea hotărârii de Guvern îşi produce deja efectele iar Curtea de Apel Galaţi poate ajunge la concluzia că se impune şi anularea reglementării pentru că nu pot exista două administraţii care să elibereze permise în regim de zonă liberă.
Citiţi şi:
EXCLUSIV Judecătorii gălăţeni acuză: Cine-i protejează pe falsificatorii de sentinţe?
Justiţia gălăţeană a creat vineri, 22 ianuarie, un precedent foarte interesant: a suspendat o hotărâre de Guvern (nr. 598/2009) pe motiv că este ilegală.
Problemele au apărut în 2009, după ce Executivul a ajuns la concluzia că este nevoie de înfiinţarea Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Dunării Maritime" SA Galaţi, care să elibereze permisele în regim de zonă liberă.
Doi pe un balansoar
Numai că acelaşi lucru face şi Regia Autonomă „Administraţia Zonei Libere" Galaţi, care a decis să tranşeze conflictul în justiţie.
Conducerea instituţiei a cerut anularea hotărârii de Guvern întrucât noua companie îi obstrucţionează activitatea, iar autorităţile vamale, poliţia de frontieră, dar şi operatorii români şi străini nu mai ştiu cui să se adreseze.
În replică, Ministerul Transporturilor prin reprezentanţii săi a susţinut în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Galaţi că odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, începând cu data de 01.01.2007, activităţile în Portul Galaţi puteau să se desfăşoare fie în regim vamal normal, fie în regim vamal de zonă liberă.
Guvernul a argumentat că instituirea unui regim vamal normal ar fi condus la paralizarea activităţii portuare pentru luni bune până la inventarierea tuturor mărfurilor existente.
Judecătorii gălăţeni nu au fost de aceeaşi părere, iar hotărârea 598/2007 a încetat de vineri s