* prognozele îngrijorătoare s-au adeverit: temperaturi extreme, de până la minus 20 grade Celsius, completate de vânt puternic * agricultorii sunt în alertă * cele mai expuse sunt culturile de rapiţă şi orz *
Ger uscat - minus 20 grade Celsius în aer şi vânt puternic -, aceasta a fost prognoza meteo pentru sfârşitul de săptămână care, din păcate, s-a adeverit. Producătorii agricoli locali sunt în alertă. Oamenii se tem că îngheţul le-ar putea afecta culturile înfiinţate în toamna anului trecut, iar asta chiar dacă pe ogoare era un strat protector de zăpadă. Aşa cum susţin specialiştii în domeniu, problema este că acest strat de zăpadă nu a fost bine fixat pe sol, iar vântul puternic l-a spulberat pe alocuri expunând astfel gerului năprasnic patul germinativ. "Marele pericol este acela că, pe lângă ger, au fost şi vânturi puternice, care au dus la decopertarea ogorului de stratul protector de zăpadă. În astfel de cazuri, primele care cedează sunt culturile de rapiţă şi orz dar şi cele de grâu însă numai acolo unde s-a folosit sămânţă dintr-un soi neadaptat la condiţiile de ger. Noi oricum suntem în teren şi ne verificăm culturile", a explicat Costică Măcelaru, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli (APA) Brăila.
În astfel de condiţii, specialiştii atenţionează toţi producătorii agricoli să verifice în câmp starea culturilor, iar cei care au încheiate poliţe de asigurare să anunţe primăriile dacă observă compromiterea culturilor din cauza gerului. Odată alarmate primăriile din judeţ, dacă situaţia gravă o va impune, va fi activată Comisia Judeţeană precum şi Comisiile Locale de Constatare a Calamităţilor.
În judeţul Brăila, în toamnă, au fost însămînţate circa 140.000 ha, din care: 33.717 ha rapiţă, 18.877 ha orz, 5.275 ha orzoaică de toamnă şi 84.527 ha de grîu.
Rapiţa, cea mai sensibilă la ger
În faţa gerului, cea mai sensibilă