Aderarea Turciei la Uniunea Europeană este puternic susţinută de Spania, ţară care deţine în acest moment preşedinţia blocului comunitar.
Potrivit EUobserver, şeful diplomaţiei spaniole, Miguel Angel Moratinos, a declarat că integrarea Turciei va aduce Europei mai multe avantaje decât dezavantaje.
"Turcia face parte din familia popoarelor europene. E mai bine să fie în UE, decât să fie lăsată la uşa ei", a spus ministrul de externe, într-un interviu acordat cotidianului german Die Welt.
Mai mult, acesta a promis că va încerca deschiderea altor patru capitole de negocieri până în luna iulie, când ia sfârşit mandatul Spaniei în fruntea UE.
Discuţiile Turciei de aderare la UE au început în 2005, însă, până în prezent, Ankara a deschis doar 12 din cele 35 de capitole de negociere.
Integrarea Turciei "este provocarea noastră în relaţiile cu lumea islamică: trebuie să arătăm că există interfeţe între societăţile musulmane şi între valorile universale, reprezentate de UE. Coexistenţa şi consensul sunt posibile", a mai apreciat Moratinos.
Totuşi, în ciuda apelului lansat de diplomatul european, un sondaj recent realizat în cinci ţări europene arată că, în cazul unui referendum, Turcia nu are şanse de aderare.
Potrivit France Presse, propunerea de aderare a acestei ţări la UE ar fi respinsă în Franţa (cu 64% din voturi) şi în Germania (62%). În schimb, ar fi aprobată în Polonia (54%) şi în Spania (53%). În Marea Britanie procentul celor care s-au pronunţat împotriva integrării turcilor a fost de 46%.