Printul a resimţit cel mai puternic efectele scăderii bugetelor de promovare
Fiind mult mai atenţi la modul în care îşi cheltuie banii, cumpărătorii de publicitate şi-au dorit rezultate imediate
Anul trecut a fost, cu siguranţă, un an destul de dificil pentru jucătorii din industria locală de advertising, iar unele componente ale comunicării au simţit mai mult efectele crizei economice şi financiare. Astfel, potrivit companiilor din piaţa de publicitate, cele mai mari scăderi au fost înregistrate de promovarea clasică, în special printul, în principal, din cauza faptului că bugetele au fost reorientate către acţiuni concrete cu rezultate imediat vizibile.
Saatchi: Cei mai mulţi au preferat TV-ul şi internetul, în detrimentul printului
"Componenta de comunicare cea mai afectată de criza financiară în anul 2009 a fost cea de media, în care printul, în mod special, a înregistrat o scădere abruptă", a declarat, pentru Curierul Naţional, Radu Florescu, CEO Saatchi & Saatchi, adăugând că, prin urmare, clienţii au fost mult mai atenţi la modul în care îşi cheltuiau bugetele de marketing şi atunci şi-au dorit rezultate imediate şi nu investiţii pe termen lung. "Astfel, cei mai mulţi au preferat să aleagă TV-ul şi internetul, în detrimentul printului, care este direct legat de performanţa publicaţiilor. Alţi clienţi au preferat în schimb să ia banii de la media şi să-i investească în BTL şi în PR. Atunci când piaţa creştea, oamenii nu erau atât de atenţi la eficienţă; în contextul crizei însă, am fost cu toţii forţaţi să fim mai chibzuiţi, iar acest lucru, cu siguranţă va avea o influenţă pozitivă pe termen lung", a încheiat acesta.
Şi PR-ul clasic a simţit efectele crizei
Ştefan Iordache, COO Leo Burnett Group, consideră că, pe lângă evidenta scădere pe care a înregistrat-o printul în mixul de media, şi PR-ul