Atacarea puterii judecătoreşti într-o ţară europeană goleşte de conţinut valori câştigate cu preţul sacrificiului suprem
UNIUNEA NAŢIONALĂ A JUDECĂTORILOR DIN ROMÂNIA ia act cu profundă îngrijorare de sistemul netransparent de desfăşurare a alegerilor judecătorilor din Serbia.
Obligativitatea înscrierii la alegeri a tuturor judecătorilor, inclusiv a celor care beneficiau de mandate permanente în urma alegerilor potrivit vechilor dispoziţii legale, cu riscul de a nu fi realeşi în funcţie, reprezintă un grav atac asupra independenţei şi inamovibilităţii judecătorilor.
Într-un mod complet lipsit de transparenţă, Înaltul Consiliu al Magistraturii din Serbia a decis, în primul rând, reducerea drastică a numărului de judecători, printr-o decizie care nu a fost motivată, iar procedura de alegere / realegere a judecătorilor s-a desfăşurat fără a se asigura respectarea dreptului la apărare al judecătorilor ce beneficiau de mandat permanent, hotărârile de respingere a candidaturilor nu au fost motivate, nu au fost publicate, nici aduse la cunoştinţa judecătorilor care nu au fost realeşi, fapte incompatibile cu principiul supremaţiei dreptului, al independenţei şi inamovibilităţii judecătorilor.
Această procedură de alegere favorizează speculaţiile cu privire la eventuale influenţe politice în procesul de alegere, generând neîncredere în independenţa judecătorilor şi eficacitatea sistemului judiciar, iar omisiunea de a se ţine cont de sugestiile organismelor internaţionale care monitorizează situaţia reformelor din Serbia pune sub semnul întrebării capacitatea sistemului judiciar sârb de a-şi îndeplini obligaţiile ce îi revin din perspectiva cooperării judiciare internaţionale, în combaterea corupţiei şi crimei organizate.
Reamintim că potrivit Recomandării nr. (94) 12 a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei către Statele Membre, pri