La nivel global, unul din trei adulţi are probleme cu somnul. Cele mai afectate sunt femeile. Lipsa de somn ne scade performanţele profesionale şi, în timp, slăbeşte imunitatea şi favorizează apariţia unor boli precum diabetul sau hipertensiunea arterială.
Unele persoane se chinuiesc câteva ore să adoarmă. Altele, din contră, adorm uşor, dar se trezesc în timpul nopţii şi nu mai pot să adoarmă sau au un somn întrerupt de treziri repetate. Indiferent de modul în care se manifestă insomnia şi de cauza ei, dacă nu dormim suficient, riscăm să ne îmbolnăvim.
80-100 de minute de somn profund
Un adult ar trebui să doarmă între şapte şi nouă ore pe noapte. Însă mai important decât numărul efectiv de ore dormite pe noapte este numărul de minute de somn profund.
„Cheltuielile energetice din ziua anterioară se recuperează în 80-100 de minute de somn profund. Astfel, unele persoane se pot simţi odihnite după doar şase ore de somn pe noapte, dar în care să fi avut un somn profund suficient de lung, în vreme ce altele trebuie să doarmă opt-nouă ore pentru a nu fi somnolente a doua zi", potrivit medicului Emilia Ciomu, coordonatorul Laboratorului de patologie a somnului din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Parazitare „Prof. dr. Victor Babeş" din Bucureşti.
Dacă ni se pare că nu am dormit destul nu înseamnă neapărat că suferim de insomnie. Stările de a doua zi sunt cele care semnalează existenţa unei insomnii: energie şi capacitate de concentrare scăzute, irascibilitate, stări anxioase şi depresive.
Netratată, îmbolnăveşte inima
Nu este grav dacă avem probleme de somn o noapte pe săptămână. Însă dacă ele apar trei nopţi pe săptămână sau chiar mai mult, ar trebui să consultăm medicul de familie, care ne va trimite fie la un specialist în somnologie, fie la un psiholog, în funcţie de cauza insomniei. Netratate, tulburările de som