Dacă până anul trecut mulţi cizmari sau croitori vroiau să-şi închidă micile afaceri din cauza lipsei de clienţi, acum de-abia mai fac faţă cererilor din ce în ce mai numeroase. În vremuri de criză românul strânge cureaua şi-şi peticeşte hainele vechi ori îşi repară cizmele decât să cumpere altele noi.
Tot mai mulţi români rămân fără un loc de muncă sau îşi văd salariile diminuate pe zi ce trece. Iar dacă la alimente nu pot renunţa, hainele şi încălţămintea sunt primele tăiate de pe lista de cumpărături.
Iar cizmarii şi croitorii nu au decât de profitat. Costică C. este cizmar de 20 de ani, iar anul trecut se gândea să închidă afacerea. „Deşi atelierul meu este în scara unui bloc şi nu plătesc chirie, mai mult cheltuiam pe produsele de lipit şi aveam doi clienţi pe săptămână", îşi rezumă Costică C. istoria business-ului său din ultimii trei ani.
De câteva luni însă, lucrurile s-au schimbat. „Vin şi câte 10 persoane pe zi, care spun că mai bine schimbă flecul la o cizmă şi dau 10 lei sau cos o talpă dezlipită la un pantof decât să plătească 100 de lei pe unii noi ori 20 de lei pe nişte încălţări care se rup imediat", spune cizmarul. Un alt cizmar care şi-a văzut afacerea reînviată este Anghel Stanciu, de 57 de ani, care are un atelier mic în Drumul Taberei.
Stanciu spune că nu duce lipsă de clienţi, însă nu ştie cât va mai ţine atelierul deschis pentru că taxele la stat şi chiria pe care le plăteşte sunt prea mari. „Vin câte doi-trei clienţi pe zi, avem şi zile în care sunt mai mulţi. Majoritatea vin pentru schimbatul unui flec, un lipit, lumea mai strânge din dinţi şi poartă pantofii reparaţi de anul trecut", spune cizmarul.
Haine recondiţionate, în locul garderobei noi
Mulţi români scot de la naftalină obiecte vestimentare pe care nu le-au mai purtat de mulţi ani. „Cei mai mulţi clienţi sunt doamne care au prin casă un material cum