Vanzarile din 2009 in format digital au acumulat pentru prima data mai mult de un sfert din veniturile globale ale industriei de muzica, scrie The Telegraph.
Mai mult de 27% dintre veniturile globale (15,8 miliarde dolari) din muzica au fost generate prin descarcarea de continut digital, in totalitate de 4,2 miliarde dolari.
In pofida faptului ca descarcarile digitale au cunoscut o crestere de 12%, vanzarile traditionale de CD-uri reprezinta 73% din veniturile totale.
Vanzarile de CD-uri au continuat sa scada, iar declinul din 2009 a fost de 16%, anunta cel mai recent raport al Federatiei Internationale a Industriei Muzicale (IFPI).
IFPI mai anunta ca veniturile generate din vanzarile de continut digital au crescut cu 940% in ultimii cinci ani, in timp ce veniturile intregii industrii au scazut cu 30% in aceeasi perioada.
Vanzarile prin descarcari online ale unui singur continut au crescut cu 10% in 2009, la mai mult de 1,5 miliarde unitati, in timp de vanzarile de albume digitale au crescut cu aproximativ 20%.
Desi vanzarile digitale au crescut considerabil, in timp ce vanzarile de CD-uri au scazut, John Kennedy, presedintele si directorul executiv IFPI, afirma ca pirateria online a reprezentat o problema majora si a adus pierderi caselor de discuri care au investit in artisti.
Declinul vanzarilor de CD-uri de doua cifre ar putea duce la o scadere de 8-9% a intregii piete in 2009 fata de 2008, a adaugat reprezentantul IFPI.
"Personal cred intr-o solutie de familie, in care legislatia va informa gospodariile cu privire la implicatiile pirateriei si determina consumatorii sa plateasca pentru un abonament legal la un serviciu de muzica", a declarat Kennedy.
In Suedia, Taiwan si Coreea de Sud, trei tari care au introdus o noua legislatie a dreptului de autor pentru a combate pirateria online, vanzarile de CD-uri