Autorităţile au declarat situaţie de urgenţă în alimentarea cu gaze din cauza temperaturilor mici care au dus la creşterea fără precedent a consumului populaţiei. Populaţia are prioritate absolută în alimentarea cu gaze. Pentru a respecta acest lucru, autorităţile au decis majorarea importurilor.
NU RATA:
Branul şi Râşnovul, la un pas de a rămâne fără gaz
Comisia de coordonare pentru asigurarea aprovizionării cu gaze a declarat, ieri, situaţie de urgenţă din cauza temperaturilor extrem de mici înregistrate în ultimele zile, care au dus la un consum de gaze din partea populaţiei mult mai mare decât era estimat. Astfel, au fost sistate livrările de gaze către consumatorii întreruptibili, respectiv combinatele chimice Azomureş, Doljchim şi InterAgro, iar 15 termocentrale au înlocuit consumul de gaze cu cel de păcură.
Situaţie fără precedent
Mai mult, autorităţile au decis majorarea importurilor, măsură luată în ultimă instanţă, întrucât gazele de import au preţ dublu faţă de cel intern, ceea ce ar însemna majorarea tarifelor pentru populaţie.
„Am decis creşterea importurilor de la opt milioane de metri cubi pe zi până la 10 milioane. Deşi în aceste condiţii am fi vrut să creştem această cantitate chiar şi la 15-20 de milioane de metri cubi pe zi, nu a fost posibil", a declarat, pentru „Adevărul", Tudor Şerban, secretar de stat în Ministerul Economiei.
Potrivit Legii 346/2007 privind siguranţa în aprovizionarea cu gaze, populaţia are prioritate absolută în asigurarea consumului în situaţiile de urgenţă. Urmează, în această ordine, instituţiile care asigură serviciile medicale, unităţile de învăţământ, instituţiile de asistenţă socială pentru îngrijirea copiilor, a persoanelor vârstnice şi a celor cu handicap, centralele termice care nu au posibilitatea de a folosi alt combustibil, precum şi instituţiile publice la nivel cen