Bursa din Sibiu (Sibex) a lansat la finele saptamanii trecute propria piata de actiuni (spot), cu sprijinul Bursei din Varsovia, intrand in concurenta directa cu Bursa de la Bucuresti pe acest segment. Cum vrea Teodor Ancuta, presedintele si fondatorul Sibex, sa faca din piata de la Sibiu una dintre cele mai mari din regiune?
Primele tranzactii pe noua platforma de la Sibiu s-au derulat chiar cu actiunile operatorului, respectiv Bursa din Sibiu (simbol SBX). In prima zi de tranzactionare, s-au transferat pe piata 69.660 de actiuni Sibex in valoare totala de circa 143.000 de lei (34.000 de euro). La pretul mediu de 2 lei/actiune, Bursa din Sibiu este evaluata la circa 43 mil. lei (10,5 mil. euro).
"Tranzactionam pe o platforma de renume si utilizata de marile burse ale lumii. Ne propunem sa devenim una dintre cele mai importante burse din sud-estul Europei. Speram ca impreuna cu Bursa din Varsovia sa ajungem si noi la macar 15-20% din cat realizeaza dansii. Asa cum stiti, Varsovia este pe locul doi in lume la IPO-uri", a declarat Teodor Ancuta, presedintele si directorul general al Sibex.
Majoritatea brokerilor spera ca lansarea pietei spot de la Sibiu va avea ca efect reducerea comisioanelor, dar exista si voci care spun ca pe termen lung nu pot supravietui doi operatori pe o piata atat de mica.
"Una dintre problemele principale ale pietei de capital din Romania este ritmul redus al listarilor si sper si cred ca prin lansarea pietei spot la Sibiu se va naste o concurenta pozitiva si vom avea mai multi emitenti pe piata, chiar daca la inceput ritmul nu va fi asa de rapid", a spus Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest. El a dat ca exemplu listarea pietei Sibex, eveniment care a avut ca efect grabirea listarii Bursei de la Bucuresti pe propria platforma.
De aceeasi parere este si Octavian Molnar, director general adjunct al