Intarzierile intervenite in procesul de listare a Fondului Proprietatea au dat fondurilor straine de investitii oportunitatea de a achizitiona un "activ unic" la preturi de chilipir.
Alexandru Paunescu, presedinte al Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea (FP), declara in noiembrie 2007 ca "daca la 31 decembrie 2008 Fondul nu este listat, eu nu voi mai fi presedinte". Toti ceilalti care l-au succedat in functia de presedinte al Consiliului au facut afirmatii publice despre iminenta listarii la Bursa si cu toate acestea Fondul Proprietatea nu este listat nici pana in prezent.
Cum Fondul Proprietatea a fost creat pentru a despagubi persoanele ale caror proprietati au fost confiscate de regimul comunist, amanarile intervenite in procesul de listare au pus la grea incercare rabdarea actionarilor. Posibilitatea de a vinde actiunile FP, introdusa in martie 2008, a oferit o supapa pentru actionarii neincrezatori in viitorul Fondului, dar si o poarta de intrare pentru fondurile straine de investitii si persoane private.
Fondurile straine de investitii au cumparat ieftin pachete consistente de actiuni, in conditii de transparenta redusa a tranzactiilor, fara existenta unui pret de referinta sau a unor evaluari ale activelor Fondului. In prezent, patru fonduri straine au ajuns sa controleze cumulat 5,89% din FP.
"Nu cred in teoria conspiratiei sau ca au fost facute calcule despre cine ar putea castiga din amanarea listarii. Fondurile straine au cumparat actiuni si atunci cand acestea se vindeau la un pret de 70% din valoarea nominala, nu doar cand a fost 10-15% din valoarea nominala", a spus Ionut Popescu, directorul general al Fondului Proprietatea, el insusi actionar cu un pachet de 16,6 mil. actiuni.
Postarea anunturilor privind vanzarea actiunilor FP a devenit posibila recent chiar si pe forumul site-ului oficial al Fondul