Gerul napraznic care s-a abatut asupra Romaniei, in ultimele zile, are o explicatie stiintifica, iar meteorologii sustin ca nu avem motive de ingrijorare pe termen lung, fiind vorba despre un fenomen rar, dar normal.
In ultimii ani, romanii s-au dezobisnuit de ger si de zapada, ultima iarna comparabila cu aceasta fiind suportata in 1985. Dupa Revolutie aveam parte de cate o ninsoare aproape anemica prin decembrie, saptamani intregi de mizerie pe strazi si apoi se termina iarna.
Insa anul acesta, totul s-a schimbat vizibil. Iarna a venit cu adevarat in ianuarie si pare-se ca nu se mai da dusa. Dupa ger urmeaza ninsori, dupa ninsori ger, si tot asa.
Recordul zilei de luni a fost de - 34,40 C, la Intorsura Buzaului. Recordul istoric, de -38,50 C, a fost atins in 1942. Meteorologii spun ca gerul naprasnic este cauzat de faptul ca valul de frig venit dinspre cercul polar a facut un soi de "bucla" peste Siberia si abia dupa aceea a intrat in Romania, "supraracit". Fenomenul acesta s-a mai produs in 1985. De ce s-a format insa aceasta "bucla"? Meteorologii nu au o explicatie concreta.
Omar Baddour, meteorolog la Organizatia Meteorologica Mondiala, explica recent pentru AFP, ca un blocaj la o asemenea scara nu se produce foarte des, putem spune o data la 30-50 de ani, "bucla" fiind urmare "a unor fenomene atmosferice interne a caror functionare este foarte complexa". Insa, asa cum a explicat meteorologul, este vorba despre un fenomen cunoscut de specialisti.
Europa ingheata
Romania nu este singura tara afectata de valul de frig. Intreaga jumatate de est a Europei s-a confruntat cu temperaturi extreme. Polonia a avut cod rosu chiar, doua zile la rand. Temperaturile sub -20 grade Celsius au provocat victime printre oamenii fara locuinta din Cehia - sase decese, 11 in Polonia si doi bulgari.
Valu