Dobânzile la leu vor scădea, iar cele la euro vor creşte uşor. Iată ce estimează la RFI preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea. Şeful ARB e de părere că România are capacitatea de a atrage fonduri europene, iar firmele pot face credite bancare pentru cofinanţare. Pe de altă parte, Gheţea mai crede că România nu riscă să aibă soarta Greciei, intrată în incapacitate de plată şi confruntată cu un deficit bugetar enorm.
Dobânzile la leu vor scădea, iar cele la euro vor creşte uşor. Iată ce estimează la RFI preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea (audio).
"Este cert că dacă vorbim de dobânzile la leu, acestea vor scădea în mod constant. Banca Naţională a tot dat semnale, dă semnale, băncile comerciale au urmat aceste semnale şi au redus dobânzile atât la depozite, cât şi la credite. Ceea ce personal mă aştept este ca în zona euro, dobânzile să crească uşor, pentru că dobânda de bază pe care o ţine la un anumit nivel Banca Centrală Europeană mi se pare că este la un minim istoric şi probabil că va creşte", explică Radu Graţian Gheţea.
Şeful Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) e de părere că România are capacitatea de a atrage fonduri europene, iar firmele pot face credite bancare pentru cofinanţare.
"Ceea ce în România va trebui să se întâmple şi comunitatea bancară, Ministerul Finanţelor ne-a rugat să avem o aplecare asupra acestui subiect, reprezintă fondurile europene. România are un potenţial, o posibilitate extraordinară de a atrage cât mai multe fonduri europene şi aici trebuie să găsim acele soluţii încât antreprenorii să utilizeze fondurile europene, bineînţeles, sprijiniţi şi de bănci cu aşa-numitele credite de co-finanţare", spune Radu Graţian Gheţea.
Pe de altă parte, şeful ARB mai crede că România nu riscă să aibă soarta Greciei, intrată în incapacitate de plată şi confruntată cu un def