Nu mai putin de opt fundatii, institutii si organizatii guvernamentale, non-guvernamentale si private au elaborat (si definitivat, in decembrie 2009) un ghid de bune practici in achizita serviciilor de publicitate pentru institutiile publice.
Din motive care imi scapa, desi documentul are o importanta majora, acesta nu a fost mediatizat asa cum se cuvine.
Avand in vedere ca toti oamenii de buna credinta din mass-media sunt, periodic, indignati de diverse contracte cu statul incheiate, pe sub mana, de diversi stanesti si chiriaci, e de datoria noastra (a celor care inca ne pretindem oameni de media onesti) sa popularizam acest document, care – dincolo de inevitabilul limbaj de lemn – cuprinde mai multe principii sanatoase, pe baza carora ar trebui sa actioneze toti functionarii publici care au bani pe mana.
Bani cu care, uneori, nu e cumparata publicitatea de care are nevoie un proiect public, ci linistea unor demnitari (mari sau mici) care aproba “niste” cheltuieli.
Cele opt structuri care au colaborat pentru acest document sunt Fundaţia Freedom House, Biroul Român de Audit al Tirajelor, Agenţia pentru Strategii Guvernamentale, Autoritea Naţionala pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, European Project Consulting, Asociaţia Române pentru Măsurarea Audienţelor, Asociaţiei pentru Radio Audienţă si IAB România.
Asadar, vorbim de un un ghid fundamentat si credibil, care trebuie incadrat la categoria “Citeste si da mai departe!”.
Astfel, poate se va mai limita putin (nu sunt atat de naiv incat sa cred ca se va eradica…) fenomenul cheltuirii banilor publici aiurea, pe prietenii, ochi frumosi, dosare din sertar sau alte “criterii” din zona gri a publicitatii.
Iata documentul, integral: Ghidul De Buna Practica In Achizitiile De PublicitateView more documents from dstanca.
Nu mai putin de opt fundatii, institut