In trei ani de la aderare, Romania a contribuit la bugetul Uniunii Europene cu 3,2 miliarde de euro si a atras fonduri in valoare de 1,3 miliarde de euro.
Romania a contribuit la bugetul Uniunii Europene cu 13,89 miliarde de lei (peste 3,2 miliarde de euro) in perioada 2007 - 2009, potrivit datelor de la Ministerul de Finante. Pe de alta parte, platile efectuate de autoritatile romane din fonduri europene de la aderare pana la sfarsitul anului trecut au insumat 600 de milioane de euro pentru proiectele finantate din fonduri structurale si 740 de milioane de euro prin programul destinat agriculturii si dezvoltarii rurale.
In total, Romania a reusit sa atraga aproximativ 1,3 miliarde de euro ca finantare europeana, in conditiile in care am avut alocati pentru cei trei ani peste 5,6 de miliarde de euro din fonduri structurale si circa 2,5 miliarde de euro din Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala.
Situatia la sfarsitul lui 2009 arata ca in buzunarele beneficiarilor au intrat pana in prezent 10,26% din fondurile structurale alocate si 8,4% din fondurile disponibile pentru agricultura. Acest lucru inseamna ca beneficiarii romani au primit 3% din cei 19,2 mld. euro alocati pana in 2013 sub forma fondurilor structurale, in conditiile in care primele plati importante au inceput sa fie acordate incepand cu 2009. Fermierii au la dispozitie peste 8,8 mld. euro pana in 2013, pana acum fiind atrasi 742 mil. euro.
Procesul de accesare a banilor europeni mer ge greu, in conditiile in care platile semnificative au inceput sa fie facute abia de anul trecut.
"Deja am pierdut din sumele alocate pentru perioada 2007 - 2009, in conditiile in care exista scheme de finantare unde banii pot fi atrasi doar in anul in care se lanseaza apelul de proiecte. Cresterea gradului de absorbtie de acum incolo va depinde de beneficiari. Firmele ins