Peste trei milioane de lei, bani publici, au fost „păpaţi“ de societăţile Lactido şi Dorna prin furnizarea la preţuri umflate a produselor lactate pentru şcolarii din Dolj în cadrul programului „Cornul şi laptele“, în prima jumătate a anului şcolar.
Abia în urmă cu câteva zile, firma Lactido, presată de termenul procesului de la Curtea de Apel Craiova, a acceptat să semneze contractul cu Consiliul Judeţean (CJ) Dolj la preţurile cu care câştigase, de fapt, licitaţia organizată în septembrie anul trecut. Lactido şi Dorna, firmele care s-au impus până acum la negocierile cu CJ Dolj de la fiecare zece zile, şi-au împărţit „frăţeşte“ bugetul programului pentru şcolari. Potrivit reprezentanţilor consiliului, SC Lactido SA a încasat 1,99 milioane de lei pentru serviciile de furnizare a produselor lactate către şcolile şi grădiniţele din judeţ în perioada 15 septembrie - 31 decembrie 2009. Dorna SA a încasat pentru aceeaşi perioadă 1,19 milioane de lei, totalul decontărilor făcute de CJ Dolj ajungând astfel la 3,18 milioane de lei, dintr-un buget de circa opt milioane pentru întreg anul şcolar.
În ceea ce priveşte serviciul de distribuţie a produselor lactate, în septembrie 2009, firma Lactido a câştigat licitaţia, pe cele trei sectoare în care a fost împărţit judeţul, cu un preţ de 0,37-0,38 lei per produs livrat fiecăruia dintre cei aproximativ 70.000 de copii. Câştigătoarea licitaţiei alături de Dorna SA, chiar înainte de semnarea contractelor pe aceste preţuri, a depus contestaţie la CNSC şi a blocat întreaga procedură. Consiliul judeţean a fost nevoit să invite toate firmele care se înscriseseră la licitaţie la masa negocierilor şi să încheie un contract „temporar“, pe 20 de zile, până când urma să se pronunţe Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC).
Negocieri forţate de împrejurări
Cele două firme au invocat în c