Peste 1.000 de exemplare ale unui manual editat de Consiliul judeţean Alba şi Muzeul Unirii vor ajunge în acestă săptămână în şcolile de pe Valea Frumoasei, Sebeş. Manualul-îndrumar „Valea Frumoasei, de la Patrimoniu cultural local la Patrimoniu UNESCO“ conţine şi un CD cu jocuri inter-activ educaţionale adresate elevilor.
Manualul-îndrumar este destinat elevilor din clasele I-VIII şi cuprinde o descriere a locurilor, satelor, obiceiurilor, a obiectivelor de arhitectură laică şi religioasă reprezentative pentru Valea Sebeşului, ilustrate cu imagini, precum şi un CD cu jocuri interactive educaţionale.
Iniţiativă unicat
Consiliul Judeţean Alba este prima instituţie publică din România care lansează un proiect de promovare a valorilor culturale locale prin intermediul unui manual-îndrumar cu caracter interactiv ce va fi distribuit gratuit şcolilor din judeţ.
„Jocurile sunt condiţionate de acest îndrumar şi sunt în număr de 10. Este vorba despre un puzzle pentru recostituirea cetăţii monument UNESCO de la Câlnic, un joc prin care copiii pot descoperi culorile şi cum arătau icolanele de la centrul de pictură din Laz, un alt tip de joc este o identificare pe hartă a monumentelor istorice de cult, un altul îl va determina pe copil să realizeze un stâlp funerar din acea zonă. Tot sub formă de joc este o incursiune în casa lui Lucian Blaga, apoi o recostituire a unei încăperi tradiţionale. Am încercat să îmbinăm utilul cu plăcutul", a precizat coordonatorul proiectului Anamaria Grigoruţ, consilier la Compartimentul instituţiilor publice de cultură şi patrimoniu cultural din cadrul CJ Alba.
Design-ul grafic şi tipărirea primelor 1.000 de exemplare a costat 13.000 de lei. Pe viitor vor fi prezentate şi alte zone din judeţ, precum cea a Mocănimii, Ţara Moţilor, zona Târnavelor, Secaşelor şi bazinul Mureşului.
„Am pornit de l