De la declanşarea crizei financiare, mai mulţi dezvoltatori au intrat în insolvenţă, iar clienţii s-au trezit că au rămas şi fără bani şi fără casă.
În urmă cu doi ani, în plin avânt al pieţei imobiliare, dezvoltatorii reuşeau să vândă locuinţele încă din faza în care acestea erau în stadiu de proiect. Numeroşi clienţi au plătit preţuri exorbitante, fără ca dezvoltatorul să mai termine construcţia imobilelor. Alţii, mai prevăzători, au pierdut doar banii de avans. Pe timp de criză, însă, românii au învăţat să fie mai prevăzători, astfel că şansele ca dezvoltatorii să mai poată vinde casele din faza de proiect scad pe zi ce trece.
“Nu cred că se vor mai vinde locuinţe în fază de proiect, poate doar imobilele amplasate în locaţii excepţionale. Clienţii devin mult mai prudenţi”, a declarat pentru evz.ro analistul imobiliar Radu Zilişteanu.
Dezvoltatorii nu vor mai putea nici să ceară preţuri exorbitante, deoarece piaţa imobiliară depinde de evoluţia economiei. În schimb, preţul apartamentelor vechi va fi influenţat de prevederile noului program “Prima casă”.
Chiar dacă pe piaţa americană şi pe cea britanică, preţul locuinţelor a înregistrat o uşoară creştere, Radu Zilişteanu spune că, pe piaţa internă, preţurile vor atinge nivelul minim de abia în vara acestui an.
Şi fără bani, şi fără casă
Dezvoltatorul Euro Habitat nu a livrat la timp apartamentele din complexul Planorama din Bucureşti. Pentru a accesa un nou credit în vederea terminării lucrărilor, dezvoltatorul a cerut clienţilor să renunţe la plata penalităţilor înregistrate. Circa 80% dintre cumpărători au fost de acord cu solicitarea constructorului, în speranţa că astfel nu îşi vor pierde şi banii şi casa.
Evz.ro a relatat şi despre cazul braşovenilor care au cumpărat case în complexul de la Stupini. Clienţii au plătit între