Braşoveanul a salvat de la moarte peste patru sute de români care au avut şansa li se transplanteze un rinichi nou.
Marius Neculoiu este unul dintre cele mai cunoscute nume din domeniul medical braşovean şi nu numai. Povestea lui de dragoste cu medicina nu a fost un moft de copil, ci mai degrabă a pornit dintr-o tragedie. „Mama mea a fost bolnavă mult timp şi a şi murit când eram eu adolescent. Am vrut neapărat atunci să fac ceva ca să îi ajut pe alţii să se vindece şi să trăiască, să salvez alte vieţi. Aşa m-am hotărât să dau la Liceul Sanitar", povesteşte chirurgul. La terminarea liceului a plecat la Facultatea de Medicină de la Cluj, unde a şi rămas cadru didactic universitar pe urologie şi a lucrat alături de cel care i-a fost şi mentor, dr. Mihai Luncan, de la care, spune el, a învăţat tot ce ştie acum.
Revoluţia, în spital
Una dintre cele mai puternice amintiri de la începutul carierei sale este asociată cu Revoluţia de la 1989. „În Cluj s-a tras prima dată în 21 decembrie. Eu eram atunci în timpul unei operaţii de transplant de rinichi la o oaie. Când am terminat operaţia am aflat că se trage. Am plecat acasă şi după câteva ore m-au chemat înapoi pentru că aveam 38 de răniţi în Spitalul Judeţean din Cluj. Am stat atunci patru zile în Spital, mai mult în operaţii. Dormeam, mă spălam, intram din nou în sala de operaţii", îşi aminteşte Marius Neculoiu.
Din 1997, medicul s-a implicat din ce în ce mai mult în popularizarea şi efectuarea prelevărilor de organe. „Am fost printre pionierii acestei activităţi, pentru că în acel an s-a făcut şi prima prelevare de organe din România. Eu am început atunci să coordonez echipele de transplant din Transilvania şi de atunci am făcut împreună cu dr. Luncan, peste patru sute de transplanturi de rinichi", mai povesteşte doctorul.
1 octombrie 2004, a fost ziua în