» Cadrele medicale sunt nemultumite de numarul mic de angajati si de faptul ca lipsesc aproape cu desavarsire medicamentele si materialele sanitare; pacientii sunt nemultumiti ca dau bani pe medicamente, desi sunt asigurati.
In 2009, la spitalul clinic judetean de Urgenta au fost 66.000 de zile de internare. Medicii au facut fata cu greu anul trecut solicitarilor, dar si conditiilor improprii de munca. Cu stocuri de medicamente la limita, presiune din partea furnizorilor care amenintau ca inceteaza distribuirea daca nu li se achita datoriile si cu pacienti pe care trebuia sa-i indrume sa-si ia sacosica de medicamente de la farmacie, pe banii lor, medicii abia s-au descurcat. Cu toate acestea, la unitatea sanitara, numai pe obstetrica-ginecologie au fost 1.800 de interventii, nasteri si cezariene. La chirurgie pediatrica, pe an sunt aproximativ 2.500 de interventii. O alta problema care le-a dat de furca medicilor este deficitul de personal. "Avem deficit peste tot.
La capitolul medici, se lucreaza cu 50 de medici sub normativul minim, la asistente cu 180 de persoane sub normativ, la personalul auxiliar, cu 100 de persoane sub normativ, iar la TESA, cu 40 de persoane sub normativ", a precizat Violeta Caraivan, liderul Sanitas la nivelul Spitalului Judetean. Deficitul de personal este o problema mai veche a unitatilor sanitare pe care si pacientii o resimt. "Eu am nascut anul trecut la Spitalul Judetean. Am ales cezariana, din cauza unor complicatii. A trebuit sa astept cateva ore bune pentru ca medicul avea alte programari la cabinetul particular", a declarat o fosta pacienta. Experiente similare au trait si alte persoane, nu neaparat legat de obstetrica-ginecologie. O alta pacienta ne-a povestit cum a trebuit sa vina cu medicamentele de acasa, pentru ca spitalul nu avea. "Am dat o groaza de bani pe medicamente. Si atunci de ce mai platim