» Grupul Interguvernamental pentru Schimbarile Climaterice (IPCC) aflat sub egida ONU a recunoscut ca una dintre previziunle sale din raportul care, in 2007, i-a adus Nobelul pentru Pace, este "o regretabila eroare". IPCC sustinea ca ghetarii din Himalaya se vor topi pana in 2035. Informatia, prezentata ca o certitudine stiintifica, era de fapt preluata dintr-o revista.
In 2007, in cel de-al patru-lea sau raport, care i-a adus Premiul Nobel pentru Pace, IPCC a estimat ca ghetarii din Himalaya se topesc mai repede decat in alte parti ale lumii si ca "ar putea disparea pana in 2035 sau chiar inainte" de acest an.
Considerata la momentul respectiv o concluzie stiintifica fundamentata, informatia a generat un val de ingrijorari in India si China, tari in care, in bazinele hidrografice create de topirea ciclica a ghetarilor din Himalaya, traieste o populatie echivalenta cu o sesime din toti locuitorii planetei. Dupa primele analize, ministrul indian al Mediului, Jairam Ramesh, a contestat afirmatiile expertilor ONU, subliniind ca nu exista "nici o dovada concludenta stiintific" care sa ateste o topire accelerata a ghetarilor din cel mai inalt lant muntos al lumii.
Sambata, dupa doi ani de controversa, cotidianul britanic Sunday Times a dezvaluit ca anul 2035 a fost vehiculat in premiera in timpul unui interviu acordat de un cercetator indian revistei New Scientist, in anul 1999. Calificata chiar de autorul ei – glaciologul Syed Hasnain – drept o apreciere personala si nicidecum o concluzie stiintifica, afirmatia privind anul 2035 a fost folosita ulterior si de organizatia ecologista World Wide Fund for Nature (WWF).
Cum a ajuns de aici in raportul premiat cu Nobel al IPCC? seful grupului de experti, indianul Rajendra Pachauri, a explicat ca "regretabila eroare" a fost generata de nerespectarea procedurilor stabilite pentru verifica