Apariţia lentilelor de contact a ajutat foarte mult persoanele cu probleme de vedere. Nu orice om însă poate beneficia de avantajele lentilelor de contact. Care sunt aceste persoane, ne spune conferenţiar doctor Liliana Voinea, şeful Clinicii de oftalmologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.
"Aproape oricine poate să-şi înlocuiască ochelarii cu lentilele de contact. Există însă şi cazuri speciale printre care se numără persoanele cu intoleranţă la lentile de contact. De asemenea, nici cele care suferă de keratoconjunctivită, de alte keratite (inflamaţii ale corneei), conjunctivite (dintre care unele degenerescente) sau distrofii corneene nu pot beneficia de lentilele de contact", afirmă specialistul oftalmolog.
Doctorul Liliana Voinea precizează că şi persoanele sănătoase, care au avut o afecţiune inflamatorie a globului ocular sau a anexelor acestuia, au contraindicaţie de a purta lentilele de contact. Contraindicaţia trebuie respectată minimum o lună. Medicul mai afirmă că, deşi aparent lentilele de contact prezintă mai multe avantaje comparativ cu ochelarii, lucrurile nu sunt atât de simple pe cât par.
Astfel, printre dezavantajele purtatului lentilelor de contact se numără: senzaţia de ochi uscat, norme de igienă mult mai riguroase, orar de purtare bine stabilit şi chiar apariţia de alergii la conservanţii din soluţiile de întreţinere.
În cazul senzaţiei de ochi uscat purtătorul de lentile trebuie să-şi administreze în ochi, la recomandarea medicului, lacrimi artificiale, fără conservanţi.
În ceea ce priveşte normele de igienă, situaţia e considerabil diferită faţă de ochelari. Astfel, încă de la primele consultaţii la medicul oftalmolog, pacientul este informat asupra câtorva aspecte importante: lentilele trebuie păstrate perfect curate, într-o soluţie specială de curăţat. De as