Spitalele, centrele medico-sociale şi cele două adăposturi ale Primăriei Craiova, dintre care unul neîncălzit, sunt locurile în care pot fi găzduiţi temporar oamenii fără locuinţă pe perioada codului galben.
Patru oameni fără locuinţă au fost adunaţi de pe străzi în weekendul trecut de echipajele Serviciului de Ambulanţă Dolj, înainte ca gerul crunt să-i doboare. Este vorba de două bătrâne şi doi bărbaţi cu probleme de sănătate, care au fost cazaţi temporar în Unitatea de Primiri Urgenţe. Alte nouă cazuri se află internate de peste o săptămână în alte secţii din Spitalul de Urgenţă Craiova.
A rămas pe drumuri la bătrâneţe
Nimeni nu ştie cine este şi de unde a venit. Dacă o întrebi, îţi spune că este o unguroaică din zona Clujului, care s-a căsătorit cu un oltean. Aşa a ajuns la Craiova. Restul poveştii este un mister chiar şi pentru ea.
„Nişte oameni m-au luat la ei în casă. Pentru că nu aveam pensie, mă trimiteau la cerşit. Stăteam toată ziua lângă scările de la Mercur şi oamenii îmi dădeau bani. După un timp, am plecat de la proprietar pentru că îmi lua toţi banii pe care îi câştigam“, povesteşte Maria Terheş. Femeia de 80 de ani povesteşte că are doi copii, pe undeva pe la Cluj, pe care nu i-a mai văzut de mult timp. Trecutul devine dintr-o dată neclar în mintea bătrânei. Chipul i se luminează apoi la fel de repede şi începe să-şi laude gazdele: „Aici la spital este bine, mă simt ca acasă. Mi s-a oferit un pat şi un castron de mâncare şi mi-am făcut prieteni. Aş vrea să pot rămâne aici, că o bucăţică de pâine mi-o da şi mie lumea, să nu mai stau singură“. Bătrâna este sociabilă. Infirmierele au îndrăgit-o şi mişună tot timpul în jurul ei, mirate de cât de curată este bătrâna şi de câte lucruri ştie.
Doi pacienţi cu degerături
Rodica Muga are 65 de ani. Memoria îi joacă feste. Nu mai ştie exact und