O carte de protocol cu succes neaşteptat
Între realizările anului 2009 aş vrea să trec o carte splendidă, scoasă sub auspiciile ArCuB, cu ocazia împlinirii a 550 de ani de la prima atestare documentară a Bucureştiului (1459-2009). Ediţia a fost coordonată de Radu Oltean, care semnează şi texte alături de Constantin Rezachevici, Adrian-Silvan Ionescu, Emanuel Bădescu, Cezara Mucenic, Adrian Majuru. Toţi cei care au avut ocazia să o vadă şi-au dorit să o aibă în bibliotecă, să o trimtă prietenilor în străinătate, eventual chiar în engleză şi franceză. Va fi posibil acest lucru şi când?
Mi-aş dori foarte tare să o retipărim măcar în engleză. Noi nu am făcut un tiraj pentru vânzare şi, după ce am început să o distribuim la presă, ne-au sunat foarte mulţi oameni care ne-au certat: Aţi făcut numai pentru voi cartea asta!. Dar eu nu m-am gândit de la început la un tiraj mare, mi-am zis că fac un volum omagial pentru 550 de ani de atestare documentară a Bucureştiului, deocamdată numai pentru protocol, pentru delegaţii, primar, viceprimari, consilieri. Am promis însă că vom scoate un tiraj pentru vânzare şi ne vom ţine de cuvânt. Nu mi-am închipuit că volumul va fi atât de bine primit. Eu l-am descoperit din întâmplare pe autor, care mai scosese doar mici broşuri cu grafică făcută de el, despre Bucureştiul de altădată. A fost într-un fel un experiment, nu ne-am aşteptat la succesul acesta. Ne-am propus să facem un lucru corect, cinstit şi, pe cât se poate, să venim cu ceva nou.
Am devenit, treptat, fără să vreau şi fără să-mi doresc, o militantă pentru oraşul Bucureşti
El poate însemna un început de proiecte editoriale?
Sunt convinsă că există mulţi oameni de cultură care au la sertar cărţi sau materiale documentare pentru cărţi pe care, poate, din lipsă de fonduri, nu îndrăznesc să le scoată la iveală. Eu aş vrea, dacă s-ar putea, să scotocesc