O uşoară încălzire - care se traduce prin temperaturi între -13 grade şi -18 grade Celsius - e aşteptată pentru miercuri.
Valul de frig care a pus stăpânire pe Braşov a ajuns, zilele acestea, la apogeu. În noaptea de duminică spre luni s-au înregistrat temperaturi foarte scăzute în tot judeţul. La Ghimbav a fost recordul, de -30,2 grade Celsius în aer şi -29,8 grade Celsius la sol. Ger de crapă pietrele a fost şi în municipiul Braşov, -29,5 grade Celsius, la Babarunca –29 de grade Celsius, la Făgăraş şi Feldioara - 25 grade Celsius şi la Moieciu - 23 grade Celsius. În restul localităţilor din judeţ temperaturile nocturne au fost cuprinse între –19 şi –23 grade Celsius. La Întorsura Buzăului, judeţul Covasna, temperatura a fost de –34,4 grade Celsius, ceea ce înseamnă că aceeaşi temperatură a fost şi în comuna braşoveană Vama Buzăului.
Conform datelor oferite de conducerea SEGA, codul portocaliu se va menţine până miercuri, urmând ca spre sfârşitul săptămânii să se înregistreze o încălzire uşoară, temperaturile urmând a fi cuprinse între –13 şi –18 grade Celsius, iar în prima săptămână a lunii februarie se anunţă temperaturi cuprinse între -8 şi -12 grade Celsius. În ceea ce priveşte precipitaţiile, acestea vor fi de mică amploare în perioada următoare. Recordul de temperatură negativă din România a fost înregistrat acum 67 de ani la Bod. În noaptea de 24 spre 25 ianuarie a anului 1943, mercurul din termometre a coborât până la 41 grade Celsius. Pe drumurile naţionale şi judeţene nu au fost problema, încă, prefectul Ion Gonţea a solicitat ieri Poliţiei, în cadrul şedinţei Comandamentului Judeţean de Iarnă, ca în cazul în care există maşini oprite şi cu defecţiuni să se acorde imediat ajutorul celor din maşini.
Explicaţia meteorologilor pentru frigul năpraznic
Meteorologii spun că gerul năprasnic din România este cauzat de faptul