Radu Rusen, presedintele Asociatiei Nationale a Constructorilor de Nave (ANCONAV) si directorul general al Santierului Naval Constanta (SNC), estimeaza ca afacerile constructorilor autohtoni de nave se vor prabusi cu peste 30% anul acesta dupa mai multi ani de cresteri puternice.
"Per totalul industriei nu cred ca se va depasi 70% din cifra de afaceri a anului 2009. Comenzile pentru constructii navale au fost foarte scazute anul trecut si noi credem ca mai rau ca in 2009 nu poate sa fie. Toate indicatiile din piata sunt ca industria constructoare de nave se va confrunta cu dificultati inca o perioada de 3 ani datorita aceleiasi supracapacitati de transport in paralel cu cererea. Speram ca lucrurile din acest punct de vedere sa se mai echilibreze odata cu relansarea la nivelul economiilor", a spus Rusen.
Anul trecut, industria constructoare de nave a stagnat undeva in jurul valorii din 2008, ca urmare a stocului de comenzi acumulat in anii precedenti si ciclului lung de fabricatie, in timp ce sectoarele conexe acestora au inregistrat o contractie puternica in aceeasi perioada.
"In principiu, comenzi foarte multe n-au revenit in zona constructiilor de nave, dar se cunoaste o oarecare activare a pietei in zona shipping-ului pentru mineraliere. Sunt si contracte care tin de sustinerea unui stat sau altul. Santierele navale care fac parte din grupuri internationale mai mari sunt ajutate cu comenzi de acestea", a precizat Radu Rusen.
Cele mai multe dintre santierele navale romanesti sunt controlate de grupuri la nivel international, iar o parte dintre acestea au fost sustinute in ultima perioada de statele din care provin prin programe anticriza menite sa faca mai usoara tranzitia dintre perioada de boom si cea de scadere economica.
Cel mai mare santier naval din tara, Daewoo Mangalia, este controlat de grupul coreean cu acelasi nume, un alt g