Noul ministru al sănătăţii, Cseke Attila, afirmă că o prioritate a sa va fi descentralizarea. La minister rămân doar institutele mari şi spitalele clinice. Sursa: Adrian Scutariu
Noul ministru al sănătătţii, Cseke Attila (UDMR), are 37 de ani şi este specializat în domeniul juridic. Din cei aproape 20 de miniştri care au condus până acum Sănătatea, Cseke Attila este al doilea jurist, după Haidu Gabor.
Cseke susţine că, spre deosebire de predecesori, nu şi-a propus să modifice legislaţia pentru a schimba directori de spital. Printre priorităţile lui se numără descentralizarea spitalelor. Din cele 433 de unităţi sanitare ale MS, circa 330 vor trece la primării.
EVZ: Cum se va desfăşura procesul de descentralizare a spitalelor?
Cseke Attila: Există legislaţie pe acest domeniu, există o hotărâre de guvern, dar aceasta trebuie revizuită în ceea ce priveşte termenele până la care se vor face aceste acţiuni. Actuala conducere propune 1 iulie. Până acum a fost 1 ianuarie.
Ce treceţi la primării, ce păstraţi la Ministerul Sănătăţii (MS)?
Sunt categorii de spitale care vor rămâne sub managementul statului - institutele de cercetare, centrele de transplant, spitalele clinice, unele spitalele judeţene. Cam 330 de unităţi sanitare vor fi descentralizate, restul vor rămâne la Ministerul Sănătăţii, dar nu numărul lor e important, ci ceea ce vrem să dăm autorităţilor locale.
Pe ce criterii veţi trece spitalele în subordinea primăriilor?
Criteriul principal e acela de a da comunităţii locale posibilitatea să se implice. Acum avem un sistem cu două capete. Majoritatea spitalelor au clădirile şi structura la autoritatea locală, iar mangementul este al statului. Aşa nu se dezvoltă pe termen mediu şi lung nici un spital.
Managementul trebuie să implice autoritatea locală. Nu poţi, ca minister