Blocarea creditarii si lupta bancilor pentru resurse au sustinut ajustarea dezechilibrului puternic dintre creditele acordate si depozitele atrase pana la 113,7% in noiembrie 2009 comparativ cu varful de 124,7% atins in martie 2009. La jumatatea anului trecut raportul dintre credite si depozite coborase deja la 117,5%.
Totusi, doar bancile mijlocii, cu cote de piata intre 1% si 5%, au reusit sa-si ajusteze substantial pozitiile, ajustandu-si raportul mediu credite/depozite la 101,6% in septembrie 2009. In schimb, bancile mici au ramas cu un dezechilibru foarte mare intre credite si depozite, de aproape 163%, in conditiile in care au dat credite mai ales din bani de la actionari, in timp ce bancile mari au redus raportul la 120%.
Creditele in lei acordate mediului privat reprezentau la sfarsitul lui noiembrie 2009 circa 78% din totalul economiilor tinute in banci in aceeasi moneda de populatie si companii, fata de 90% in aceeasi perioada din 2008, in conditiile in care soldul creditului neguvernamental a ramas la acelasi nivel, iar depozitele la termen s-au majorat cu o treime.
La valuta, raportul dintre credite si depozite, desi in scadere, ramane in continuare supraunitar, ajungand la 164% la sfarsitul lunii noiembrie in situatia in care la sfarsitul lui 2008 soldul creditelor in moneda straina era de aproape doua ori mai mare decat cel al depozitelor si conturilor curente in valuta atrase de banci.
"In 2009 am vazut o imbunatatire semnificativa a raportului dintre credite si depozite la nivelul sistemului bancar pe fondul scaderii soldului creditelor acordate si al accelerarii economisirii", noteaza Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank, intr-un raport al bancii. Soldul creditului neguvernamental a ramas constant pe parcursul lui 2009, dupa cresteri de doua cifre in anii precedenti, in conditiile in care bancherii si-au canaliza