Deşi dispozitivele digitale de lectură a cărţilor abia au apărut pe piaţa autohtonă, unele dintre modele fiind compatibile doar cu texte în limba engleză, entuziaştii high tech s-au grăbit să anunţe anul e-rederelor în România. Prima librărie digitală este încă în stadiu de proiect, iar editurile au probleme cu contractele speciale de drepturi de autor pentru e-book, în vreme ce adepţii formatului electronic - aşa numiţii „cititori deştepţi” v
Deşi dispozitivele digitale de lectură a cărţilor abia au apărut pe piaţa autohtonă, unele dintre modele fiind compatibile doar cu texte în limba engleză, entuziaştii high tech s-au grăbit să anunţe anul e-rederelor în România. Prima librărie digitală este încă în stadiu de proiect, iar editurile au probleme cu contractele speciale de drepturi de autor pentru e-book, în vreme ce adepţii formatului electronic - aşa numiţii „cititori deştepţi” vizaţi de investitori - preferă „să facă rost” de cărţi de pe net în loc să le cumpere.
Librăriadigitală.ro a creat deja un buzz mediatic şi urmează să se lanseze în luna mai a acestui an cu 100 de titluri disponibile. Printre editurile pe val care vor pune la dispoziţia cititotilor carţi în format electronic se numără Polirom, Nemira, Litera şi Trei, iar preţul unei cărţi este jumătate din cel al formatului ei clasic.
„Mulţi se întreabă dacă piaţa este pregătită, aşteaptă şi nu fac nimic. Piaţa este pregătită de mult, se cumpără deja e-readere Kindle şi Sony Reader. Noi mizăm pe smart readers, care provin din multinaţionale, agenţii de creaţie, IT, agenţii media, oameni care sunt deja prezenţi pe Internet, şi chiar dacă e-readerele nu sunt încă populare aici, sunt atâţia care au iPhone, netbook, laptop şi alte gadgeturi de pe care poţi citi”, spune Petre Lica, directorul proiectului Librăriadigitală.ro.
Miza pe smart readers
Pentru început, în Librăria Digit