Românii au înfruntat încă o noapte cu ger năpraznic. 25 de persoane au căzut victime celor mai mici temperaturi înregistrate în ultimele decenii. Chiar dacă mâine va fi ridicată avertizarea de cod galben de frig, românii vor plăti abia luna viitoare costul gerului- facturi mai mari la întreţinere, chiar şi cu 20%. Sursa: Libertatea
Guvernul a declarat situaţie de urgenţă din cauza temperaturilor scăzute, astfel că poate tăia oricând alimentarea cu gaz a companiilor, în beneficiul populaţiei. Măsura este contestată de patronate, care susţin că nu se justifică.
Ca urmare a gerului, centralele termice au probleme în alimentarea cu energie electrică. În peste 80 de blocuri din sectoarele 1, 2, 3 şi 6 din Bucureşti, oamenii suferă de frig, din cauza unor disfuncţionalităţi apărute în reţeaua de distribuţie a energiei termice şi a unei avarii de la CET Sud.
Din cauze deselor pene de curent, locuitorii din mai multe oraşe din ţară stau în frig. Aceştia şi-au montat centrale termice de apartament, care funcţionează pe bază de curent electric.
Cantitatea de energie electrică consumată noaptea trecută a depăşit maximele înregistrate în ultimii ani, urcând la 9.300 de megawaţi.
Combustibil din rezerva de stat
După ce a declarat starea de urgenţă, ca urmare a reducerii presiunii la gaze din cauza temperaturilor scăzute, Guvernul a autorizat complexurile energetice şi CET-urile să folosească 1,9 miliarde tone cărbune energetic şi 172,9 milioane tone păcură din rezerva de stat, în cazul în care va fi sistată furnizarea de gaze naturale către acestea. De această măsură, care se va aplica până pe 31 octombrie 2010, beneficiază 21 de companii, printre care Termoelectrica, Electrocentrale Bucureşti, RAAN, complexurile energetice Craiova, Turceni şi Rovinari.
Declararea situaţiei de urgenţă presupun