Administraţia Obama şi-a propus să economisească 250 miliarde de dolari până în 2020, prin îngheţarea cheltuielilor publice în următorii trei ani la nivelul din 2010. Francezii concediază bugetari, în ciuda grevelor. Sursa: AP Photo
Surse apropiate Casei Albe au declarat că măsura va fi prezentată, oficial, mâine, când Obama va susţine un discurs în Congres.
Presat de oficiali şi de mediul de afaceri, preşedintele american Barack Obama a cerut partidelor republican şi democratic să formeze o echipă. Aceasta va trebui să găsească soluţii pentru reducerea deficitului bugetar şi să le promoveze în rândul Congresului şi Senatului.
Criticii lui Obama susţin că nu este nevoie de o “comisie pentru deficit, ci de una care să controleze cheltuielile, deficitul fiind efectul acestora”. Totuşi, reducerea cheltuielilor bugetare va afecta numeroase categorii sociale, care au contribuit la bugetul de stat şi se aşteaptă să primească ceva în schimb. Nici majorarea taxelor nu este o măsură populară, însă va fi nevoie ca asemenea măsuri să fie aplicate, deoarece creşterea deficitului nu este sustenabilă, a explicat un fost director pe probleme de buget din cadrul administraţiei Clinton.
Deficitul, motiv de îngrijorare
Potrivit unui sondaj realizat de NBC şi Wall Street Journal, deficitul bugetar reprezintă cel de al treilea motiv de îngrijorare pentru americani. Însă, previziunile analiştilor nu au darul de a-I linişti. În absenţa politici publice drastice, în următorii 30 de ani guvernul federal îşi va dubla cheltuielile, pe măsură ce va fi nevoit să mărească taxele.
În anul fiscal 2008-2009, care s-a încheiat la finele lunii septembrie 2009, Statele Unite au înregistrat un deficit bugetar record, de 1.417 miliarde dolari, echivalent cu circa 10% din PIB.
Biroul pentru buget a